Honduras prehral s Ekvádorom 1:2, obrat zariadil Enner Valencia

21.06.2014 Celý región

Curitiba 21. júna (TASR) - V zápase E-skupiny MS vo futbale zvíťazil Ekvádor nad Hondurasom 2:1, keď gólmi Ennera Valenciu otočil skóre duelu v Curitibe. Ekvádorčania vďaka trojbodovému zásahu predbehli Švajčiarsko, ktoré má horšie skóre. So šiestimi bodmi figuruje na čele tabuľky Francúzsko, ktoré má miestenku v osemfinále prakticky istú už pred posledným zápasom.

Boje v E-skupine sa uzavrú v stredu 25. júna. O 22.00 SELČ v Manause si Honduras zmeria sily so Švajčiarskom a Francúzi v Riu de Janeiro v tom istom čase nastúpia proti Ekvádoru.

Priebeh zápasu:

Hráčom Ekvádoru zahrala do kariet prehra Švajčiarska s Francúzskom (2:5). Boj o druhé miesto v E-skupine tak pre nich zostal otvorený, potrebovali však naplno bodovať proti Hondurasu. Už vo 4. minúte chcel s napĺňaním tohto cieľa začať W. Ayovi, ale Bernardez na vlastnej päťke na dvakrát odkopol loptu do bezpečia. Na druhej strane vystrelil dobre Garcia a prinútil k zákroku Domingueza. Hondurasania pokračovali v ich typickom trende brúsiť súperov "od podlahy", po jednom z tvrdých zákrokov Bernardeza sa však Ekvádorčania z priameho kopu nepresadili. V 20. minúte dostal prihrávku z hĺbky poľa aktívny Enner Valencia, ale v tutovke netrafil bránu. Živelný systém priniesol aj šancu Hondurasu, v 27. minúte po dobre zahratom rohu hlavičkoval Bernardez mimo priestoru žrdí. O štyri minúty sa už menilo skóre. Ekvádorský stopér Guagua prehral hlavičkový súboj s Costlym, ktorý sa rútil smerom k bráne a nechytateľne ľavačkou prestrelil Domingueza - 1:0. Z vedenia sa však hráči Hondurasu dlho netešili. V 34. minúte sa do krížnej prihrávky vložil E. Valencia a zblízka dopravil loptu do siete - 1:1. V nadstavenom čase prvého polčasu Bernardez z priameho kopu vyprášil rukavice ekvádorského brankára, následne gól Bengtsona neplatil hneď z dvoch dôvodov - pre ofsajd i hru rukou.

Honduras pravdepodobne na MS končí

V 58. minúte postupoval Caicedo z uhla na bránu Hondurasu, ale nedostal sa k zakončeniu. V 65. minúte po Ayoviho kvalitnom centri pristála lopta na hlave E. Valenciu, ktorý druhým gólom v zápase a celkove tretím na šampionáte otočil skóre - 1:2. Hráčom Hondurasu po prestávke chýbala šťava, nepriaznivý priebeh ich psychicky utlmil. V 77. minúte mali kopať jedenástku za stiahnutie Costlyho, ale rozhodcova píšťalka zostala nemá. Ekvádorčania sa až príliš stiahli do obrannej ulity a zamerali sa výlučne na brejkové možnosti, lenže žiadne neprichádzali. V závere juhoamerický zástupca nepustil súpera do šance a vybojoval vydreté víťazstvo, ktorým sa vrátil do hry o postup. Pre Honduras sa šampionát po skupinovej fáze s najväčšou pravdepodobnosťou skončí.

E-skupina, 2. kolo:

Honduras - Ekvádor 1:2 (1:1)
Góly: 31. Costly - 34. a 65. E. Valencia. ŽK: Bernardez, Bengtson - A. Valencia, E. Valencia, Montero. Rozhodovali: Williams - Cream, Anaz (všetci Austr.), 38.000 divákov.

Honduras: Valladares - Beckeles, Bernardez, Figueroa, Izaguirre (46. J. Garcia) - O. Garcia (83. M. Chavez), Garrido (71. M. Martinez), Claros, Espinoza - Bengtson, Costly

Ekvádor: Dominguez - Paredes, Guagua, Erazo, W. Ayovi - A. Valencia, Minda (83. Gruezo), Noboa, Montero (90.+2 Achilier) - E. Valencia, Caicedo (82. Mendez)

Hlasy po zápase: /zdroj: AP a Reuters/

Luis Fernando Suarez, tréner Hondurasu: "Prehra nás veľmi mrzí. Na druhej strane, aj po dvoch prehrách máme ešte stále teoretickú šancu na postup do osemfinále. Tá šance je veľmi malá, ale budeme o ňu bojovať až do konca."

Reinaldo Rueda, tréner Ekvádoru: "Pre celý Ekvádor je príchod Ennera do národného tímu skutočne dôležitý. V podstate je v reprezentácii ešte necelý rok, presnejšie len desať mesiacov, ale už výrazne futbalovo vyrástol."

Enner Valencia, útočník Ekvádoru a autor dvoch gólov: "Hrali sme dobre ako mužstvo, každý jeden spoluhráč si zastal svoje miesto. Boli to rozhodne zatiaľ moje najdôležitejšie góly v kariére. Dať góly na svetovom šampionáte, to je ako splnený detský sen."

tabuľka E-skupiny:

1. Francúzsko 2 2 0 0 8:2 6
2. Ekvádor 2 1 0 1 3:3 3
3. Švajčiarsko 2 1 0 1 4:6 3
4. Honduras 2 0 0 2 1:5 0
 

Vyberte región